- De school benadert ouders jaarlijks schriftelijk aan het einde van het schooljaar om zich op te geven voor het groepsouderschap.
- Kandidaat-groepsouders hebben een kind in de betreffende groep.
- Het groepsouderschap geldt in principe voor de duur van 1 schooljaar, maar kan met wederzijds goedkeuren eventueel worden verlengd.
- In principe zijn er 2 groepsouder per klas, in voorkomende gevallen kan dat er 1 zijn.
- Bij aanmelding van meerdere ouders wordt er in samenspraak naar een passende oplossing gezocht, mocht dit niet lukken dan beslist de activiteitencommissie.
- Twee keer per jaar is er op school een groepsoudervergadering. Meestal vindt deze (in de avonduren) plaats in september en juni. Het doel van deze vergaderingen is om de groepsouders te informeren over de laatste ontwikkelingen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Tevens is het een mooi moment om de samenwerking tussen de groepsouders onderling en de school te bevorderen.
- Tijdens de eerste groepsoudervergadering maken de groepsouders kennis met elkaar. Tevens wordt er besproken wat de inhoud van hun taak is. De contactpersoon van de groepsouders leidt deze bijeenkomst namens de activiteitencommissie.
- De leerkracht maakt met de groepsouders een afspraak om kennis te maken en de activiteiten van het komende jaar door te spreken.
- De groepsouder wordt begin van het schooljaar aan de betreffende groep voorgesteld via het ouderportaal/nieuwsflits.
- Groepsouders mogen gebruik maken van telefoon en internet op school voor het organiseren van schoolse activiteiten, na overleg met de directie/ activiteitencommissie. Wanneer bij een actie, bijvoorbeeld lief en leed, kosten gemoeid zijn wordt van de groepsouder verwacht dat hij/ zij dit vooraf met de directie bespreekt.
- De 'contactpersoon van de groepsouders', tevens lid van de AC, is het aanspreekpunt voor de groepsouders.
Groepsouders:
- assisteren de leerkracht bij organisatorische zaken daar waar nodig.
- gaan in gesprek met ouders/verzorgers waarvan het kind nieuw op school komt, om de ouders/verzorgers meer informatie te geven over schoolzaken e.d. als een soort van buddy. Dit is in overleg met de ouders waarvan het kind nieuw op school komt. De leerkracht geeft dit aan de groepsouders door.
- nemen deel aan werkgroepen ten behoeve van de organisatie van een activiteit (1 à 2 activiteiten per schooljaar).
- betrekken indien gewenst andere ouders, enthousiasmeren en motiveren ouders voor deelname bij klassenactiviteiten en school brede activiteiten. Bijvoorbeeld versieren van de school.
- besteden aandacht besteden aan het lief en leed in de groep. Bijvoorbeeld bij ziekte, geboorte of andere ingrijpende gebeurtenissen. Dit gebeurt in overleg met de leerkracht of de directie. Kosten kunnen bij de directeur worden gedeclareerd.
- helpen de leerkracht indien gewenst bij de organisatie van de verjaardag/ juffen- en meesterdag van de leerkracht.
- bedenken een cadeau voor de verjaardag/ juffen- en meesterdag en zorgen dat de ouders van de kinderen door krijgen wat er gemaakt moet worden. Eventueel hiervoor ook de materialen aanleveren aan de ouders. Knutselmateriaal is op school aanwezig en kan in overleg met de administratie worden gebruikt.
- nemen naast de afgesproken taken geen andere acties, zonder vooraf met de leerkracht contact op te nemen.
- zien er gezamenlijk met de leerkrachten op toe dat zij zich houden aan de gemaakte afspraken.
- kunnen door de leerkracht worden benaderd om mee te gaan met het schoolreisje. De groepsouder bepaalt uiteraard zelf of hij/zij daadwerkelijk mee gaat.